Wooning Orchids uit Bleiswijk is per 1 september lid van Benefits of Nature. Het bedrijf was op zoek naar initiatieven op het gebied van tuinbouw en duurzaamheid en werd volgens Niels van Houten aangesproken door de combinatie van footprintcalculatie, het consumentenlabel Fair Flora en de meetings voor netwerk en kennisoverdracht.

Directeur Johan van Velden van Wooning Orchids is erg enthousiast over de samenwerking. ‘We zijn er als bedrijf van overtuigt dat de belasting op het milieu tot een minimum beperkt moet worden. Zelf hergebruiken we al het drainwater en de meststoffen en we doen aan duurzame productinnovatie op het gebied van verpakkingen Maar ook de plastic lepels en koffiebekers in de kantine zijn vervangen door hout en karton.’

Daarnaast zijn er twee oude ketels afgekoppeld en niet meer in gebruik. De kas wordt verwarmt met de warmte die vrijkomt van de WKK’s en de CO2 die daarmee geproduceerd wordt, wordt gebruikt voor de voeding van de orchideeën. De opgewekte stroom gaat naar de belichting van de kas, de kantoren en het opladen van de elektrische auto’s.

Ook bij de lancering van het consumentenmerk Bamboo Orchid in maart heeft Wooning veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van de productie. Daarbij is  volgens van Houten goed gelet op de materialen. Zo zijn de potcovers geheel recyclebaar en de wordt de Ultimate lijn geleverd in een kartonnen tray.

‘Het gesprek met Benefits of Nature maakte ons nog meer bewust van de stappen die nodig zijn om klimaatneutraal te worden ‘, legt Van Velden uit. ‘Zij passen daarin perfect bij ons. De calculatie van onze footprint zal een goed referentiepunt worden om onze progressie te meten. We willen daarin echt voorop lopen.’